Virusscanners

Een virus is een software programma dat ontworpen is om schade te brengen aan uw computer. Dit gebeurt door bestanden aan te tasten, data te verwijderen of door andere manieren overlast te bezorgen. Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt zeker als het om virussen gaat. Een goede en betrouwbare virusscanner, ook wel antivirus software genoemd, is van essentieel belang. Er zijn veel soorten virussen en bedreigingen die schade kunnen aanbrengen aan uw computer. Hoewel er géén virusscanner is die 100% garandeert alle virussen tegen te houden zijn er wel merken die zoveel mogelijke dreigingen aanpakken, dat zijn o.a. Avast, McAfee en Norton. Daarnaast speelt het ook een rol hoe meer mensen de virusscanner gebruiken, des te sneller het anti-virus organisatie op de hoogte is van de laatste bedreigingen.

 

Houd software up-to-date

Ook is het van belang om uw software en/of besturingssystemen regelmatig up-to-date te houden. Verouderde software vormen namelijk een extra risico op verschillende virussen. Zorg dat uw automatische update functie staat ingeschakeld en kijk regelmatig naar uw overige software. Hier zijn handige gratis tools voor beschikbaar, zoals Update Checker van FileHippo. Deze tools scannen alle software van uw computer en toont een complete lijst met beschikbare updates. Denk ook om regelmatig een back-up te maken. Als het misgaat, bent u niet direct alle bestanden kwijt.

 

Virusscanner: gratis of betaald?

Wat is het verschil tussen een gratis of betaalde virusscanner? En zijn de virusscanners even goed of waardeloos? Dat ligt ergens in het midden en aan uw gebruik van de computer. Bij gratis virusscanners duurt het iets langer voordat de virussen worden herkent. Een ander nadeel is dat u bij een gratis versie vaak wordt lastiggevallen door reclame of pop-ups om voor een betaalde virusscanner te kiezen. Ook uw privacy wordt minder goed gewaarborgd.

Voor bedrijven, groot of klein, heeft baat bij een goede beveiliging op virussen. Hierbij geldt dat bedrijven aparte abonnementen kunnen afsluiten voor zakelijke gebruikers. Meerdere apparaten, waaronder ook servers worden beveiligt tegen hackersd, virussen, malware en andere bedreigingen.

 

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over het beveiligen van uw computer? Neem dan contact met ons op.