Tips

Dat criminaliteit op het internet regelmatig voorkomt, zal voor u geen geheim zijn. Maar besteedt u genoeg aandacht aan het beveiligen van uw computer? Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van internetcriminelen? Wist u bijvoorbeeld dat het traag worden van uw computer en internet vaak veroorzaakt wordt door o.a. virussen en malware. Met vijftal tips brengen wij het graag voor u onder de aandacht!

 

1. Installeer een goede en betrouwbare virusscanner

Wanneer uw computer verbonden is met internet, kunt u niet zonder virusscanner. Zonder virusscanner kan er al binnen 12 minuten een virus op uw computer staan. Voor de virusscanners wordt het steeds lastiger om het virus direct te herkennen. Dit komt omdat er iedere dag nieuwe en onbekende virussen bij komen. Daarnaast worden virussen en andere malware steeds beter in elkaar gestoken. Het is van essentieel belang om niet alleen uw virusscanner up-to-date te houden en dat uw antivirussoftware bij de tijd is.

 

2. Bescherming tegen Malware

Malware is een kwaadaardige software dat is ontworpen om computers te infecteren en op meerdere manieren schade aan te brengen aan uw computer. Het is raadzaam om naast een virusscanner tevens een malware scanner op uw computer te installeren. Met name wanneer meerdere personen gebruik maken van uw computer en u niet precies weet welke websites er worden bezocht. Daarnaast is het essentieel om te weten hoe u Malware herkent en hoe u zich tegen alle vormen kunt beschermen. Dit doet u door zelf op te letten en beveiligingssoftware op uw computer te installeren. Een van de meest populaire manieren om malware te verspreiden is via e-mails (zie tip 3).

 

3. Wees voorzichtig met uw email

Voor internetcriminelen wordt het steeds lastiger gemaakt om ongemerkt uw computer binnen te dringen. Hierdoor proberen internetcriminelen om via e-mail u te verleiden door iets te doen waardoor kwaadaardige software op uw computer verschijnt. Vaak lijkt dat internetcriminelen de e-mail versturen wat afkomstig is van een vertrouwd bedrijf zoals een bank, postbedrijf of iemand die je kent. Wees voorzichtig met e-mails die je vragen om wachtwoorden te geven, open geen bijlagen en klik niet op links in een e-mail van onbekende afzenders. Wees ook alert om e-mails van bekenden die een andere inhoud bevatten dan u gewend bent. E-mails kunnen namelijk gehackt of misbruikt worden.

 

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Computergebruikers moeten niet alleen beschermd zijn tegen virussen en malware, maar ook tegen persoonlijke gegevens. Daarom dient u een sterk wachtwoord te gebruiken. Het is verleidelijk om een wachtwoord te gebruiken die makkelijk te onthouden is. Maar dat weten internetcriminelen ook. Vermijd wachtwoorden die te maken hebben met uw verjaardag, naaminitalen of andere gemakkelijk te raden wachtwoorden. Maak geen gebruik van dezelfde wachtwoorden en schrijf het niet op. Tevens is het belangrijk om uw wachtwoord regelmatig bij te werken. Een veilige oplossing is het gebruik maken van een wachtwoordmanager, zoals KeePass. Dit is een database die u beveiligt met één wachtwoord. Waar moet u op letten bij het maken van een veilig wachtwoord? Gebruik meerdere tekens, letters en cijfers.

 

5. Laat uw computer niet onbeheerd achter

Wanneer u koffie gaat halen of een rondje gaat wandelen, vergeet niet uw computer te vergrendelen. Zeker wanneer u bezig bent met gevoelige- of persoonlijke informatie die niet voor iedereen bedoeld is. Het is raadzaam om accounts waarmee u werkt dan ook te voorzien van een wachtwoord. U kunt eenvoudig uw (windows) computer vergrendelen met behulp van de toetscombinatie Windows-toets +L.

 

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over het beveiligen van uw computer? Neem dan contact met ons op.